Kjølsdalen krins

Nyhende

I dag er det Kristi himmelfartsdag

Kristihimmelfartsdag
Kristi himmelfartsdag
Frå Wikipedia

Kristi himmelfartsdag (også kalt Ascensio Domini) er en kristen bevegelig høytidsdag som feires 39 dager etter 1. påskedag (40. påskedag), det vil si torsdag mellom 6. og 7. søndag i påsketiden. Kristi himmelfartsdag faller på 21. mai i 2009, og på 13. mai i 2010. Den feires til minne om at Jesus Kristus ifølge Evangeliet etter Lukas skal ha fart opp til himmelen 40 dager etter sin oppstandelse.

Festen ble antagelig innført på 300-tallet, da enkelte kristne kirker begynte å feire den som egen fest. Det første kjente eksempel på at denne finnes i en liturgisk kalender er fra begynnelsen av 300-tallet, da synoden i Elvira avviste en skikk med å begynne en ny fasteperiode etter den førtiende dag. Begrunnelsen for en slik faste ser ut til å ha vært at man ville markere at Kristus var tatt bort fra jorden. Feiringen nevnes også i prekener av St Johannes Krysostomos og andre.

I Norge er Kristi himmelfartsdag en offentlig høytidsdag som ofte kalles bare «Kristi himmelfart», eller spøkefullt «himmelspretten».

Henta frå «http://no.wikipedia.org/wiki/Kristi_himmelfartsdag»

(Sist oppdatert 21.mai 2009, 07:31)

Gå til nyhendearkiv